Przedsmak świąt w Wymysłach…
Zajęcia rozpoczęły się od przygotowania przez dzieci świątecznych pierniczków, które po upieczeniu zostały ozdobione przygotowanymi przez organizatorów lukrami, kolorowymi koralikami i posypkami.
Po zajęciach kulinarnych uczniowie poznali historię powstania najpiękniejszych polskich kolęd, dowiedzieli się, co łączy je z muzyką Chopina, analizowali ich treść. Ta część zajęć była też okazją do powtórzenia słów i przypomnienia melodii kilku świątecznych utworów.
Chętni mogli zaprezentować swoje umiejętności wokalne, śpiewając przy akompaniamencie pianina. Nauka śpiewu kolęd przerywana była przygotowaniem ozdób świątecznych – malowaniem szyszek, robieniem słomkowych gwiazdek, kolorowych jeżyków, które każdy z uczestników zajęć przywiózł do domu, by stały się ozdobą domu.
Na zakończenie warsztatów uczniowie przedstawili improwizowane Jasełka. Wystąpili pod kierunkiem i z udziałem instruktorki, która wcieliła się w rolę Heroda. Mimo braku jakichkolwiek prób aktorzy brawurowo odegrali swoje role, wprawiając w zachwyt widzów – swoich kolegów, nauczycieli i pracowników gospodarstwa.
Dzień w Wymysłach był pełen wrażeń, bogaty w wiadomości i wydarzenia. Przyjazna, domowa atmosfera, ciepła zupa i herbata, którymi zostaliśmy ugoszczeni, a przede wszystkim serdeczność gospodarzy sprawiły, że poczuliśmy klimat zbliżających się świąt. Będziemy w nim trwać przez kolejne grudniowe dni….
Iwona Kopka