„Wymysły pod Lasem”
Temat zajęć brzmiał: „Wielki rwetes u Basi”. Zajęcia podzielone były na trzy części: teoretyczną, praktyczną i zabawę. Na zajęciach teoretycznych dzieci dowiedziały się jak tradycyjnie i ekologicznie przedłużyć trwałość płodów rolnych. Poznały naturalne konserwanty. W międzyczasie przygotowały produkty do upieczenia ciasta ze śliwkami. Pani Basia, nasza gospodyni, podała przepis na ciasto i dzieci przystąpiły do pracy, której efektem był pyszny, aż palce lizać (!) placek ze śliwkami.
Kiedy ciasto stygło, uczniowie przygotowywali produkty do przetworów i samodzielnie kisiły ogórki w słoikach, a kapustę w beczkach. Radości było co niemiara, zwłaszcza przy deptaniu kapusty w beczkach. Po tak ciężkiej pracy dzieci zjadły posiłek – kiełbaski z rusztu, a na deser ciasto, które same upiekły.
Po degustacji nadszedł czas na zajęcia kulinarno – plastyczne i zabawy rekreacyjne na podwórzu pełnym niespodzianek w postaci oswojonych wiewiórek, gawrona, wrony, kotków i całej masy perliczek.
Na koniec spotkania pani Basia podała każdemu dziecku przepis na „Warzywną wyspę pasteryzowaną”. Żal było wyjeżdżać, ale obiecaliśmy naszej przemiłej gospodyni, że wrócimy zimą lub wiosną.